Dow verkoopt petrochemie voor de helft aan oliesjeiks

Dow Chemical verkoopt een belang van 50 procent in een deel van haar petrochemische fabrieken aan Petrochemical Industries Company (PIC), een dochter van Kuwait Petroleum. Verwacht wordt dat het Dow ongeveer 9,5 miljard dollar oplevert, wanneer de autoriteiten tenminste akkoord gaan.

Bij de transactie zijn onder meer drie van de 26 fabrieken van Dow Benelux in Terneuzen betrokken. Voor het personeel zou het (voorlopig) niet uit moeten maken.

Het betreft de productie van polyethyleen, ethyleenamines, ethanolamines, polypropyleen, and polycarbonaat. Samen zijn die goed voor een jaarlijkse omzet van 11 miljard dollar, en 5.000 arbeidsplaatsen. Ze zullen worden ondergebracht in een 50/50 joint venture, met een hoofdkantoor in de VS.

De Financial Times noemt het een verstandshuwelijk. Dow verdient onvoldoende aan de petrochemie die bovendien door veel aandeelhouders als te cyclisch wordt ervaren. Met die 9,5 miljard kunnen leuke overnames in de fijnchemie worden gedaan.

De Koeweiti van hun kant, kopen in feite Westerse technologie in om zelf hun eigen aardolie te kunnen verwerken. De Financial Times ziet overigens al aankomen dat Amerikaanse politici dit niet leuk gaan vinden en zich tegen de verkoop zullen gaan verzetten.

Wat ook meespeelt is dat de joint venture grote plannen heeft om raffinaderijen en chemische fabrieken te gaan bouwen in landen als India en China. De ervaring schijnt te zijn dat de overheden daar liever praten met nationale oliemaatschappijen dan met chemieconcerns. Met zo’n oliemaatschappij weet je immers zeker dat er voldoende olie voor de nieuwe fabriek beschikbaar is.

bron: Dow, Financial Times

Onderwerpen