Effect nét groot genoeg om significant te zijn

De resultaten van een omstreden test met hiv-vaccins zijn statistisch tóch significant. De kans dat het stom toeval is dat de gevaccineerde proefpersonen minder vaak werden besmet bedraagt slechts 5 procent, zo werd deze week gesteld tijdens de AIDS Vaccine 2009 Conference in Parijs.

De voorlopige resultaten van de test baarden vorige maand veel opzien. In Thailand waren ruim 8.000 gezonde proefpersonen geïnjecteerd met een combinatie van twee hiv-vaccins, die tijdens eerdere tests allebei door de mand waren gevallen als zijnde ineffectief. Nog eens ruim 8.000 mensen kregen een placebo. Daarvan raakten er binnen een paar jaar 74 geïnfecteerd met hiv, terwijl dat er bij de écht gevaccineerde groep maar 51 waren. Het verschil was dus niet zo groot maar het was voor het eerst dat vaccinatie tegen hiv überhaupt enig effect leek te hebben.

In de weken daarna gonsde het echter van de geruchten. De data zouden ook anders kunnen worden geïnterpreteerd en dan zu het verschil niet statistisch significant meer zijn.

Maar uit de definitieve gegevens, die deze week door het New England Journal of Medicine online zijn gezet, valt op te maken dat het effect er hoogstwaarschijnlijk wel degelijk is. Ook als je de paar duizend mensen er uit laat die niet alle geplande injecties kwamen halen, en de zeven proefpersonen die achteraf al van tevoren hiv-positief bleken te zijn, blijft het verschil zó groot dat het bijna geen toeval kan zijn.

Waaróm de combinatie van die 2 vaccins iets uitricht, is overigens nog steeds een raadsel.

bron: BBC News

Onderwerpen