Universiteit stelt katholieke landeigenaar gerust

De University of Sydney zal geen embryonaal stamcellenonderzoek doen in haar gloednieuwe medische researchcentrum ter waarde van 350 miljoen Australische dollar. Dat heeft het bestuur afgesproken met de rooms-katholieke onderwijsinstelling waar ze de bouwgrond van heeft gekocht.

De overeenkomst verbiedt tevens ‘alle procedures die de beëindiging of de kunstmatige schepping van menselijk leven inhouden.’ Volgens vice chancellor Gavin Brown hadden de grondeigenaren eigenlijk alles willen verbieden wat in strijd is met de ethische standpunten van het Vaticaan, maar heeft hij de schade weten te beperken.

Bovendien zegt Brown dat niets hem in de weg staat om elders op de campus wél stamcelonderzoek te laten doen. “De voorwaarden zijn puur een kwestie van waar bepaalde dingen worden gedaan, niet of. We stoppen niet echt met enige universitaire activiteit, maar we respecteren de principes van enkele andere mensen.”

De studentenbond en de groene faractie in het parlement van New South Wales zien er intussen wel degelijk een beperking van de academische vrijheid in. “Het betekent dat één groep kan dicteren wat er aan een Australische universiteit wel en niet wordt onderzocht.”

bron: Reuters

Onderwerpen