DNA-test moet reizigers afhouden van onfris gedrag

Arriva wil al haar bussen voorzien van een speeksel-monsternamesetje, om via DNA-analyse de identiteit te kunnen achterhalen van reizigers die het nodig vinden om een chauffeur te bespugen. Het busbedrijf heeft daarvoor toestemming gevraagd bij het Openbaar Ministerie, zo bevestigt een woordvoerder.

De zogeheten ‘DNA spit kits’ (niet te verwarren met de gelijknamige setjes van 23andMe en aanverwante genoomscreeners) zijn in Engeland al jaren in gebruik. Sinds vorig jaar krijgen alle Londense buschauffeurs er standaard eentje mee, net als hun collega’s in veel andere steden. Arriva zelf zegt er goede ervaringen mee te hebben in de regio Liverpool.

Ook Britse treincontroleurs en parkeerwachters kunnen hier en daar over spuugkits beschikken. Taxichauffeurs kunnen ze op eigen kosten online bestellen.

Of het in Nederland ook zo goed werkt is intussen de vraag. In Engeland wordt standaard een DNA-monster genomen van iedereen die om de een of andere reden door de politie wordt opgepakt. Die monsters worden zelfs bewaard wanneer de verdachte uiteindelijk onschuldig blijkt te zijn; het Europese Hof heeft zich hier al tegen uitgesproken, maar de Britten trekken zich daar weinig van aan. Inmiddels beschikken ze dan ook over een databank met DNA van miljoenen mensen. In Nederland bestaat zoiets niet, dus zou de pakkans wel eens tegen kunnen vallen.

bron: De Telegraaf, Radio 1 Journaal

Onderwerpen