Genetische studie bewijst ontbreken van elke verwantschap

Alle sponzen zijn geëvolueerd uit één oerspons, en geen enkele andere diersoort stamt van die oerspons af. Dat melden Duitse, Franse en Canadese onderzoekers op de website van Current Biology. Uit ‘fylogenetisch’ onderzoek concluderen ze dat de eerder gepubliceerde hypothese, dat de mens is geëvolueerd uit een sponsachtig wezen, niet kan kloppen.

Het onderzoek suggereert tevens dat bijna alle andere diersoorten wel in de verte familie van elkaar zijn en dat organen zoals de ogen, de spieren en het zenuwstelsel uiteindelijk toch maar één keer in de evolutie zijn ontstaan.

‘Phylogenomics’ is een relatief nieuwe tak van sport waarbij je probeert de evolutionaire relaties tussen verschillende levensvormen te achterhalen aan de hand van grote genetische datasets. In dit geval is gekeken naar variaties in 128 genen bij 55 diersoorten, waaronder sponzen (Porifera) en verder kwallen (Cnidaria), ribkwallen (Ctenophora), Placozoa en Bilateria (alles wat minder primitief is, van wormen tot en met mensen). In totaal werden 30.000 aminozuurposities vergeleken.

Resultaat: Cnidaria en Ctenophora horen waarschijnlijk tot dezelfde groep, Bilateria zijn daar ook familie van, maar Porifera zijn apart ontstaan.

bron: Ludwigs-Maximilians-Universität

Onderwerpen