Vliegen op biobrandstof afgedaan als publiciteitsstunt

Voor het eerst is een Boeing 747 van Londen naar Amsterdam gevlogen op biobrandstof. Of liever gezegd: op kerosine waar een beetje biobrandstof doorheen zat. Desondanks spreekt initiatiefnemer Sir Richard Branson van “een essentiële doorbraak voor de luchtvaartindustrie.”

Associated Press-journalist Thomas Wagner omschrijft de vlucht liever als “the latest example of how the world’s airlines are jumping on the environmental bandwagon.” Andere critici noemen het een publiciteitsstunt en wijzen er op dat aan het nut van biobrandstoffen steeds harder wordt getwijfeld.

Het ging om een proef van Bransons luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic, Boeing en motorenbouwer General Electric. Procestechnisch zat de grootste uitdaging in het voorkómen dat de plantaardige olie onderweg bevroor, zo legde Sir Richard uit tijdens een persconferentie.

Tijdens de vlucht liep één van de vier straalmotoren op een mengsel van driekwart kerosine en één kwart plantaardige olie, afkomstig uit kokosnoten en Braziliaanse babassunoten. De overige drie motoren liepen op gewone kerosine. Toch durfde men geen passagiers mee te nemen.

Volgens Branson betekende het gebruik van deze noten geen aanslag op de natuur of de voedselvoorziening. Ze worden niet op plantages gekweekt maar in het regenwoud geplukt, en vormen geen belangrijke voedselbron. Hij tekende er wel bij aan dat deze brandstofbron alleen interessant is voor het doen van tests, en dat biobrandstof uit algen uiteindelijk meer toekomst heeft.

bron: BBC News, Associated Press

Onderwerpen