Engelse supermarktbenzine smoort lambdasondes

Een spoortje vloeibare siliconen in een opslagtank is de vermoedelijke oorzaak van de malheur die automobilisten in de omgeving van Londen heeft getroffen, zo meldt de BBC. Het lijkt er op dat de toevoeging lambdasondes onklaar maakt, waardoor het motormanagement de juiste brandstof/zuurstofmix niet meer kan bepalen.

Deze week moesten duizenden auto’s ineens naar de garage met mysterieuze motorproblemen. Er ontstonden lange wachtlijsten, en een gebrek aan reserve-onderdelen. De kosten kunnen oplopen tot duizend pond (1.500 euro) per auto.

Vrij spoedig werd duidelijk dat alle getroffen automobilisten hadden getankt bij de witte pompen van de supermarktketens Tesco en Morrisons in Zuidwest-Engeland. Die betrekken hun benzine van Greenergy, een onafhankelijke oliemaatschappij. Inmiddels is duidelijk dat de betrokken supermarkten zijn bevoorraad vanuit een depot van Vopak in Essex.

Greenergy is tevens gespecialiseerd in biobrandstoffen, maar vast staat dat de problemen niet zijn veroorzaakt door een overmaat water of ethanol in de benzine.
In eerste instantie leverde analyse van de benzine niets bijzonders op. Maar inmiddels zijn bij een paar auto’s sporen van siliconen aangetroffen. Voor prof. Malcolm Fox (University of Leeds) is nu duidelijk wat er gebeurd moet zijn. Als siliconen in de motor verbranden, ontstaat siliciumdioxide. Dat slaat neer op de lambdasonde, een zuurstofsensor ie tegenwoordig standaard in de uitlaat zit. Een uiterst dun laagje is al voldoende om de sensor ondoordringbaar te maken, met het bekende gevolg.

Voorlopig heeft nog niemand een idee hoe en waar de siliconen in de benzine terecht zijn gekomen.

bron: BBC News

Onderwerpen