Shell biedt 64,3 miljard euro voor het Britse olie- en gasbedrijf BG. Het BG-management staat er achter en de aandeelhouders zullen ook wel happen omdat het bod 50 % hoger is dan de beurswaarde van dinsdagavond.

Shell wil deels in contanten betalen en deels in eigen aandelen, wat er toe leidt dat de huidige BG-aandeelhouders straks 19 procent van Shell in handen hebben.

‘Gedurfde, strategische stappen vormen onze industrie’, zo vat Shell-topman Ben van Beurden zijn motivatie samen. Vanwege de lagere olieprijzen krijgt hij momenteel relatief weinig geld binnen, en eerder dit jaar kondigde hij al aan dat hij dat geld alleen nog in de meest attractieve investeringen wil steken.

Het aantrekkelijke van BG zit daarbij in de olie- en gasvoorraden voor de kusten van landen als Brazilië en Australië. Door de overname gaan Shells totale reserves met een kwart omhoog, en de productie met een vijfde.

De afkorting BG staat overigens niet (meer) voor British Gas. Het huidige BG is de voormalige exploratietak van wat ooit het staatsbedrijf British Gas was, maar de naam British Gas wordt tegenwoordig als handelsmerk gebruikt door de distributietak die in 1997 is afgesplitst onder de naam Centrica.

bron: Shell, FD. Volkskrant e.v.a.