Transport van atomen gefilmd met nanomicroscopie

Delftse onderzoekers hebben met hoge-resolutie elektronenmicroscopie (HREM) real-time zichtbaar gemaakt hoe een groepje goudatomen ‘wegzakt’ in een onderliggende dunne goudlaag. Dat schrijven ze deze week in Physical Review Letters. Ze presenteren het onderzoek vooral als demonstratie van de snelle vorderingen op het gebied van HREM.

Het filmpje laat zien hoe de goudatomen als het ware door de bodem zakken en een oppervlaktedislocatie vormen. Dat is een extra atoomrij die als het ware in het rooster wordt geperst. Even later blijkt de dislocatie vanzelf weer glad te trekken.

Volgens prof. Henny Zandbergen (Kavli Institute of Nanoscience, TU Delft) is het in principe een aantrekkelijke manier om atomen te transporteren van een oppervlak naar een onderliggende laag, zonder last te hebben van energiebarrières.

De TU Delft voorspelt dat de real-time nano-imaging met HREM binnen vijf jaar rijp is voor praktische toepassingen. Genoemd worden het in detail volgen van biologische processen, en het nauwkeurig bestuderen van de werking van katalysatoren.

bron: TU Delft

Onderwerpen