Medicijnen zoals insuline kunnen in capsules in het lichaam worden geplaatst en geleidelijk worden vrijgegeven door kleine schokgolven te genereren. Onderzoekers van het Indian Institute of Science hebben dit gepubliceerd in RSC Advances.

De onderzoekers hebben zich laten inspireren door diabetici. Die moeten nu een aantal keer per dag insuline prikken, en volgens de groep van Dipshikha Chakravortty kan dat makkelijker. Daarom werd er een capsule gemaakt die door middel van schokgolven steeds een deel van zijn inhoud afgeeft. Op deze manier kan de insuline voor meerdere dagen in het lichaam worden opgeslagen.


De capsule bestaat uit dextraansulfaat, een vertakt polysacharide, en spermidine, een polyamide dat al in onze cellen voorkomt en daar de groei stimuleert. De componenten worden gecoat op een calciumcarbonaat-substraat. Dit substraat wordt vervolgens weggewassen, waardoor een holle capsule overblijft. De elektrostatische interacties zorgen ervoor dat de lagen op elkaar blijven zitten, en er kunnen medicijnen in de capsule worden gespoten. Eenmaal in het lichaam laat een kleine schokgolf gaten in de capsule ontstaan, zodat een deel van het medicijn kan ontsnappen.

Deze nieuwe manier van medicatie toedienen is op muizen getest met insuline en ciprofoxacin, een antibioticum tegen huidinfecties. De medicatie van de muizen kon met een kleine schokgolfgenerator makkelijk van buitenaf worden beïnvloed zonder dat de capsule begon te lekken. Bij elke schok werd ongeveer 20% van het medicijn vrijgegeven.

De vraag is nog of de capsules het ook zo lang in het menselijk lichaam volhouden. De onderzoekers hopen in ieder geval dat diabetici met deze techniek veel minder hoeven te prikken, alleen nog om de capsules in het lichaam te plaatsen.