Schimmels zoals Penicillium zijn wel degelijk in staat tot geslachtelijke voortplanting. Je kunt ze dus ook productiever maken door verschillende stammen te kruisen, juicht een internationaal team in een artikel dat deze week op de PNAS-website verschijnt.

Sinds Alexander Fleming is eigenlijk altijd aangenomen dat zulke schimmels zich alleen aseksueel voortplanten via sporenvorming, waarbij ze hun DNA dus één op één aan die sporen meegeven. Wil je daarin iets veranderen dan moet je wachten op toevallige mutaties, of actief in de genen knippen.

Maar een jaar of 5 geleden ontdekte de groep van Ulrich Kück (Ruhr-Universität Bochum) al dat de penicillineproducent Penicillium chrysogenum wel degelijk beschikt over sekse-gerelateerde genen.

En samen met Britse en Oostenrijkse collega’s hebben ze nu ook ontdekt hoe je die genen aan het werk zet. Kweek je de schimmels in het donker, met heel weinig zuurstof op een voedingsmedium dat rijk is aan biotine, dan zie je dat verschillende stammen DNA gaan uitwisselen.

Het levert nieuwe schimmelstammen op met nieuwe eigenschappen op moleculair niveau. Wat soms inhoudt dat ze meer penicilline gaan produceren met minder verontreiniging door chrysogenine-pigment.

Kück vermoedt dat andere Penicillium- en Aspergillus-soorten ook tot geslachtelijke voortplanting zijn te verleiden en dat de biotech-industrie daar zijn voordeel mee moet kunnen doen. Farmaconcern Sandoz was trouwens bij het onderzoek betrokken en is er ongetwijfeld achter gesloten deuren al op aan het voortborduren.

bron: Ruhr-Universität Bochum

Onderwerpen