Een drielaags kristal van molybdeen en telluur geleidt alleen elektriciteit als je het uitrekt. Voorlopig alleen op papier maar deze nanoschakelaar moet te bouwen zijn, schrijven Stanford-onderzoekers in Nature Communications.

Het kristal zou moeten bestaan uit één laag molybdeenatomen met aan weerszijden een laag telluur. Uit computersimulaties blijkt dat het verschillende kristalstructuren kan aannemen. Rek je het een beetje uit, dan krig je een structuur die elektriciteit geleidt alsof het een metaal is. Druk je het weer in elkaar dan krijg je een halfgeleider waar elektronen normaal gesproken niet doorheen komen.

De auteurs dromen er al van om dergelijke nanoschakelaartjes te verwerken als component in flexibele micro-elektronica, die je dan weer kunt inbouwen in ‘intelligente’ kleding.

Uiteraard moet dan wel iemand er in slagen om deze kristallen daadwerkelijk te maken. Maar gezien de huidige populariteit van grafeen en andere 2D-materialen moet er wel een vakgroep te vibnden zijn die bereid is het te proberen.

bron: Stanford

Onderwerpen