‘Grote Lening’ moet Frankrijk concurrerend houden

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft 11 miljard euro beloofd aan de universiteiten en nog eens 8 miljard aan onderzoekslaboratoria. Het geld moet er voor zorgen dat Frankrijk ook op de lange termijn concurrerend blijft.

Sarkozy trekt tevens geld uit voor innovatie binnen de industrie, voor duurzame ontwikkeling en voor ICT. In totaal kosten de beloftes hem 35 miljard euro oftewel 1,8% van het bruto nationaal product. Het grootste deel daarvan moet op de kapitaalmarkt bij elkaar worden geleend, vandaar dat het plan de naam ‘Grand Emprunt’ (grote staatslening) heeft meegekregen.

Sarkozy voorspelt overigens dat het plan privébedrijven dusdanig zal inspireren dat ze voor nog eens 25 miljard extra in Frankrijk zullen investeren.

De 11 miljard voor de universiteiten wordt vooral gezien als een inhaalslag. De Franse universiteiten gelden als verwaarloosd, verstikt door bureaucratie en totaal verkalkt. Ze moeten nu onder meer in staat worden gesteld o wetenschappelijk talent uit het buitenland aan te trekken.

Nu al kan worden voorspeld dat de verdeling van het geld tot felle protesten zal leiden: zoals anno 2009 gebruikelijk zullen de beste onderzoekers er het meeste van profiteren, terwijl het tot voor kort in Frankrijk iedereen automatisch even veel kreeg.

Gewaarschuwd wordt dat de universiteiten niet eens beschikken over de administratieve organisatie om het budget op een intelligente manier te verdelen.

Het ziet er dan ook naar uit dat 77, van de 11 miljard volkomen langs die administratie heen gaat. Dat bedrag is bedoeld voor de oprichting van 5 tot 10 ‘campus d’excellence’ oftewel top-onderzoeksinstituten. Welke precies, moet nog worden vastgesteld.

bron: naturenews

Onderwerpen