Aantal vooraanmeldingen stijgt fors

Op 1 augustus hadden zich 52.000 eerstejaars aangemeld aan de Nederlandse universiteiten. Dat waren er 9.000 meer dan op 1 augustus 2008, zo meldt de Utrechtse universiteitskrant Ublad op haar website.

“Als deze vooraanmeldingscijfers ook maar enigszins realistisch zijn, staat universitair Nederland een spectaculaire stijging van het aantal eerstejaars studenten te wachten”, zo juicht de Ublad-redactie. Maar het kan natuurlijk ook gewoon betekenen dat de trend van de laatste jaren, om met inschrijven tot het allerlaatste moment te wachten, dit jaar niet meer opgaat.

De krant baseert zich op statistieken die onder meer op de website van de UvA worden bijgehouden. Aan die universiteit is de stijging het grootst: er zijn al 8312 aanmeldingen binnen, 46 procent meer dan in 2008. Ook Maastricht (38%) en Groningen (34%) zitten in de lift.

Utrecht zelf noteert procentueel de laagste stijging: 8,3%, oftewel 500 extra op een totaal van 7000.

Uit de aanmeldingscijfers per studierichting valt af te leiden dat de belangstelling voor life sciences en biomedische richtingen nog steeds groeiende is, althans aan de meeste universiteiten. Ook natuurkunde doet het goed, scheikunde wat minder.

De Ubladredactie houdt het er op dat prognoses voor het aantal eerstejaars wel vaker niet blijken te kloppen.

bron: Ublad

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen