Aantrekkelijk alteratief voor bio-ethanol

Via een ‘simpel en elegant’ katalytisch proces zijn suikers om te zetten in 2,5-dimethylfuran (DMF). Als biobrandstof is deze verbinding veel aantrekkelijker dan ethanol, zo claimt James Dumesic (University of Wisconsin-Madison) in Nature.

DMF heeft een veertig procent hogere energiedichtheid dan bio-ethanol. Het kookpunt ligt twintig graden hoger. Bovendien lost de verbinding slecht op in water.

Dumesic heeft nu als eerste een economisch haalbaar productieproces gevonden. De suikers worden eerst gedehydrateerd tot 5-hydroxymethylfurfural (HMF), met een zuur als katalysator. De verwijdering van de helft van de aanwezige zuurstofatomen leidt tot de hogere energiedichtheid en lagere oplosbaarheid. Een rutheen/koperkatalysator zet HMF daarna om in DMF.

Het problem zat tot nu toe vooral in de eerste stap. Nu daar een oplossing voor is kun je HMF ook in overweging nemen als grondstof voor de chemische industrie, denkt Dumesic.

Overigens werkt het proces voorlopig alleen met frucose als suiker. Het onderzoek spitst zich nu toe op het vinden van een variant die ook met glucose overweg kan. Glucose kun je namelijk maken uit lignocellulose, uit de houtachtige delen van planten, terwijl fructose voornamelijk uit de eetbare delen (zetmeel) komt.

bron: news@nature

Onderwerpen