Uit granen en een scheutje Red Bull kun je een vegetarisch dieet samenstellen voor kweekvis. Het zou viskwekerijen een stuk duurzamer kunnen maken, claimen onderzoekers van de University of Maryland in het tijdschrift Lipids.

Het probleem met de meeste soorten kweekvis is dat het roofvissen zijn die het voor hun essentiële voedingsstoffen moeten hebben van ándere vis. In de praktijk krijgen ze een mengsel van vismeel en visolie, gewonnen uit vissoorten die uit de vrije natuur worden opgevist. Financieel kan dat uit omdat kweekvis per kilo vele malen meer opbrengt dan wilde vangst, die voor het overgrote deel ongeschikt is voor menselijke consumptie. Maar het feit dat je vijf kilo wilde vis nodig hebt om één kilo kweekvis groot te brengen, maakt deze ‘aquacultuur’ niet bepaald duurzaam.

Bijkomend nadeel is dat met die wilde vis ook zware metalen en polychloorbifenylen meekomen, die zich ophopen in de kweekvis en

Aaron Watson en collega’s hebben nu ontdekt dat je wel degelijk roofvis op een vegetarisch dieet kunt zetten. Mits je er 1,5 promille taurine aan toevoegt, het aminozuur dat het actieve ingrediënt is in Red Bull en diverse andere energiedrankjes. Vissen bevatten van nature vrij veel van deze stof, die onder meer nodig is voor het vetmetabolisme.

Belangrijk is ook dat het voer minstens 0,5 procent essentiële vetzuren bevat, zoals docosahexaeenzuur (omega-3) en arachidonzuur (omega-6). De onderzoekers bereikten dit door thraustochytriden toe te voegen, een soort eencelligen die heel in de verte aan algen zijn verwant en die in ruime mate voorkomen in plankton. Dat deze eukaryoten veel onverzadigde vetzuren bevatten, was al eerder aangetoond.

Voor de rest kun je het vismeel gewoon vervangen door eiwitten uit mais, tarwe en soja, en de visolie door bijvoorbeeld soja- of koolzaadolie.

Het is uitgeprobeerd met cobia, een roofvissoort die vooral in de VS en in Azië veel wordt gekweekt. De vissen bleken er ongeveer even hard op te groeien als op een traditioneel vismeeldieet. Met andere soorten, zoals zalm, zijn nog geen proeven gedaan maar er is alle reden om aan te nemen dat het bij hen ook werkt.

Blijft de vraag of ze het ook lekker vinden.

bron: University of Maryland

Onderwerpen