Het petrochemiecomplex in het Schotse Grangemouth blijft toch open. De vakbonden hebben toegegeven aan alle eisen die de directie stelde, melden Britse media. Daarmee zijn de banen van 800 werknemers plus minstens 2000 contractors en toeleveranciers gered.

Vorige week legde eigenaar Ineos het complex stil om de bonden vóór te zijn, die met een staking dreigden. De staking was ingegeven door de eis van Ineos om de lonen gedurende 3 jaar te bevriezen, en te korten op de pensioenregeling. Alleen op die manier dacht Ineos de 300 miljoen pond te kunnen ophoesten die nodig is om het zwaar verliesgevende complex weer rendabel te krijgen.

Met die 300 miljoen moet de infrastructuur worden gebouwd die nodig is om het complex te voorzien van ethaan uit Amerikaans schaliegas. Die toevoer moet het ethaan uit Noordzee-olie vervangen, dat schaars begint te worden.

Het dreigement dat de fabriek nooit meer zou worden opgestart, deed paniek uitbreken tot op het hoogste niveau. Sluitig zou repercussies hebben tot in de verre omtrek. Zo draait het pijpleidingnet van BP, dat die Noordzee-olie aan land brengt, deels op stoom en energie uit Grangemouth - geen wonder want BP is heel lang eigenaar van het complex geweest

Binnen twee dagen waren de bonden overstag. Ze gaan overal mee akkoord en hebben bovendien beloofd de komende 3 jaar niet meer te staken, teneinde de moderniseringsoperatie niet in de weg te zitten.

Zie de blog van Paul Hodges voor de redenen waarom de petrochemische industrie zó belangrijk is voor de samenleving dat zo’n loon- en pensioenoffer alleszins gerechtvaardigd is. Of de samenleving bereid zal zijn deze redenering te geloven, is vraag twee.

 

bron: BBC News

Onderwerpen