Neelie Kroes deelt voor 173 miljoen aan boetes uit

De Europese Commissie heeft boetes opgelegd ter waarde van 173.864.000 euro aan 24 bedrijven, behorend tot 10 moederconcerns. Tussen 1987 en 2000 zouden ze deel hebben genomen aan een aantal kartels die prijsafspraken maakten over additieven voor polyvinylchloride.

De additieven in kwestie zijn tinstabilisatoren, die in pvc worden verwerkt om degradatie van de kunststof tijdens extrusie- en spuitgietprocessen te voorkomen, en ESBO/esters die tegelijk als hittestabilisatoren en weekmakers dienen. In de tijd dat de kartels bestonden, waren deze producten binnen de EU goed voor een geschatte jaaromzet van 121 miljoen euro.

Het zwaarst beboet is BASF-dochter Ciba, dat 68 miljoen moet betalen. AkzoNobel is genoteerd voor 40,6 miljoen, Elementis voor 32,6 miljoen en Arkema France voor 28,6 miljoen. Iets lagere boetes waren er voor Baerlocher, Reagens, Chemson, Faci en het Zwitserse adviesbureau AC Treuhand dat de kartels onderdak verschafte in Zürich, dus buiten het grondgebied van de EU. De tiende deelnemer, het Amerikaanse Chemtura, heeft de overige 9 aangegeven in Brussel en hoeft dus de eigen boetes van ruim 20 miljoen euro niet te betalen.

De EU tekent er bij aan dat Arkema een 90 procent hogere boete kreeg omdat dat bedrijf al drie keer eerder op karteldeelname is betrapt. Vervolgens werd daar weer een deel afgetrokken wegens brave medewerking aan het onderzoek. AkzoNobel deed ook een beroep op die regeling maar kreeg nul op het rekest omdat de medewerking te laat kwam.

“Deze bedrijven moeten door schade en schande leren dat overtreding van de wet niet loont, en dat recidivisten kunnen rekenen op zwaardere straffen”, aldus de verantwoordelijke Eurocommissaris Neelie Kroes. “De uitgebreide voorzorgsmaatregelen, waarmee ze hun sporen wilden uitwissen, hebben de Commissie er niet van weerhouden om de volledige reikwijdte te onthullen van hun vastberaden inspanningen om de consument een poot uit te draaien.”

bron: EU, Associated Press

Onderwerpen