Alweer een plan om glycerine uit biodieselproductie te benutten

Chemieconcern Ashland en graanverwerker Cargill richten een joint venture op voor de productie van chemicaliën uit biomassa. Om te beginnen willen de Amerikanen 65.000 ton propyleenglycol per jaar gaan produceren uit glycerine, in een fabriek op een nader te bepalen locatie in Europa. De investering bedraagt naar schatting 80 tot 100 miljoen dollar.

Propyleenglycol wordt nu nog gemaakt uit aardolie, via propyleenoxide. Volgens Ashland wordt er wereldwijd 1,4 miljoen ton per jaar van gemaakt en stijgt de vraag met 3 tot 7 procent per jaar.

Glycerine is een bijproduct van de productie van biodiesel. Er zijn al verschillende plannen bedacht om hier iets nuttigs mee te doen. Zo startte Solvay vorige maand in Frankrijk de productie van epichloorhydrine uit glycerine. Voorlopig levert de biodieselproductie echter nog meer glycerine op dan er kan woren verwerkt.

Ashland en Cargill zeggen een eigen proces te hebben ontwikkeld om de glycerine om te zetten in propyleenglycol die voldoende zuiver is om het aardolieproduct zonder meer te vervangen. Het is overigens nog niet op commerciële schaal uitgeprobeerd.

“Wij geloven dat de chemische markt een kantelpunt heeft bereikt. Opties op biobasis en op aardoliebasis worden allebei gevraagd door de markt, en zijn allebei praktisch haalbaar. Als Ashland in staat wil zijn om in de toekomst chemische specialiteiten op biobasis te leveren, moeten we nu in de productie van basischemicaliën op biobasis stappen”, aldus Walter Solomon, vice president en chief growth officer van Ashland.

bron: Ashland

Onderwerpen