In Leuven zijn twee chemici in opleiding van de universiteit verwijderd. Het duo, een masterstudent en een promovendus, is volgens Vlaamse media betrapt op het synthetiseren van ‘illegale’ drugs.

Volgens Tine Baelmans, vice-rector studentenaangelegenheden van de Katholieke Universiteit Leuven, ging het om zeer kleine hoeveelheden. Ze waren in principe voor eigen gebruik, al mochten een paar andere studenten ook proeven. De beschulding luidt dan ook dat de onderzoekers de infrastructuur van de universiteit hebben misbruikt, ‘voor doeleinden die wij tegenover de maatschappij niet kunnen tolereren’.

 

Michael Hillen, praeses (voorzitter) van de Leuvense studievereniging Chemica, noemt het besluit terecht. “Elke student heeft een gezonde interesse in synthese, maar effectief (drugs) synthetiseren is een stap te ver. (…) Dan maakt ge misbruik van uw kennis.”

 

Inmiddels zijn in Leuven de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Er wordt beter bijgehouden wie wanneer in het lab aanwezig is, en ’s nachts doorwerken mag alleen nog op uitdrukkelijke toestemming van de betrokken hoogleraar.

 

De zaak blijkt overigens al te lopen sinds begin 2010, toen een van de proefkonijnen naar de politie stapte. Kennelijk heeft die de K.U.Leuven pas in juli 2011 ingelicht, waarna een interne tuchtprocedure startte die uitmondde in het van de universiteit verwijderen van beide daders. Volgens het dagblad De Morgen is dat de zwaarste sanctie die de academische raad in Leuven kent.

 

Dat was in september 2011. Een van de twee heeft inmiddels beroep aangetekend.

 

De universiteit heeft geprobeerd de zaak stil te houden, maar deze week kwam de Vlaamse omroep VTM er toch achter. Volgens Baelmans dankzij een twitterbericht.

 

Tussen de regels door suggereert de berichtgeving dat het ging om hoogstandjes van organische synthese, die alleen met geavanceerde apparatuur konden worden uitgevoerd. Er wordt zelfs beweerd dat het ging om ‘nieuwe’ drugs. Dat zou betekenen dat de producten niet eens illegaal waren: daarvoor moeten ze immers eerst formeel op de lijst van illegale stoffen worden gezet, en dat kost meestal wel een paar jaar.

 

Dat zou dan weer de reden kunnen zijn waarom de Belgische justitie geen actie heeft ondernomen en de universiteit het alleen op misbruik van apparatuur kan gooien. Ze hadden verder simpelweg geen been om op te staan.

 

Zie ook de ’reaguursels’van omroep Powned. En voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen: vanaf 2 januari zendt de VPRO de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad uit, over een scheikundeleraar die crystal meth synthetiseert teneinde zijn eigen chemokuur te kunnen betalen.

 

bron: VTM, De Morgen, Nu.nl

Onderwerpen