Biologisch afbreekbaar vaatwerk helpt medicijnen uit afvalwater halen

Het Pharmafilter-concept voor het verwerken van specifiek ziekenhuisafvalwater heeft de Aquatech Innovation Award 2008 in de wacht gesleept. De bedenkers, Grontmij Nederland en Pharmafilter BV, namen de prijs dinsdag in ontvangst tijdens de opening van de vakbeurs Aquatech.

Pharmafilter is oorspronkelijk een Amerikaanse uitvinding. De basisgedachte is binnen het ziekenhuis gebruik te maken van zo veel mogelijk biologisch afbreekbaar wegwerpmateriaal, voor toepassingen die variëren van bestek en bloemenvazen tot infuuszakken en ondersteken. Na gebruik gaan ze met inhoud en al in een grote vermaler, waar ook de uitlaat van het riool op uitkomt. De vermaler maakt er hapklare brokken van voor een vergistingsreactor, die er nuttig bruikbaar methaangas van maakt.

Het vrijkomende afvalwater wordt gezuiverd in een membraanbioreactor, gevolgd door een ozonfilter en een actiefkoolfilter.

Het systeem biedt verschillende voordelen. Zo hoef je geen spullen meer naar en van de afwasmachine te sjouwen, en hoef je bij het ontwerp van je snijgereedschap niet meer op afwasbaarheid en steriliseerbaarheid te letten. Heel belangrijk is ook dat de geavanceerde afvalwaterzuivering afrekent met medicijnresten, virussen en andere ziekenhuisellende. Bestaande zuiveringen zijn daar meestal niet toe in staat.

In 2012 hoopt Grontmij de eerste commerciële Pharmafilter-installatie op te leveren in de nieuwbouw van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Er draait al een pilotplant; de eerste resultaten zijn veelbelovend.

De Aquatech is nog tot en met vrijdag te bezoeken in de RAI in Amsterdam.

bron: Aquatech, FD

Onderwerpen