Trek een polyetheenvezel héél zorgvuldig uit een oplossing, en hij geleidt warmte 300 keer beter dan normaal polyetheen terwijl hij elektrisch gewoon isolerend blijft. De warmtegeleiding is zelfs te vergelijken met die van het gemiddelde metaal,claimen MIT-onderzoeker Gang Chen en collega’s een dezer dagen in Nature Materials.

Eerdere poginen om kunststoffen warmtegeleidend te maken berusten meestal op het toevoegen van warmtegeleidende stoffen, zoals koolstofnanobuisjes. Die strategie werkt echter een stuk minder goed omdat je tussen twee buisjes toch altijd weer een kunststof warmtebarrière hebt.

 

De warmtegeleiding werkt maar één kant op, namelijk parallel aan de moleculen in de vezel. Maar dat zou juist een voordeel kunnen zijn wanneer je die vezels bijvoorbeeld wilt gebruiken om warmte af te voeren van een microprocessor.

 

De vraag is wel of het vezelspinproces zich op industriële schaal laat reproduceren. Chen gebruikte de naald van een AFM-microscoop om vezeltje voor vezeltje weg te trekken uit een plas vloeibaar polyetheen. Na afkoeling werden de vezels nog een keer verhit en opgerekt om de moleculen vrijwel volmaakt georiënteerd te krijgen.

 

bron: MIT

Onderwerpen