Kamervragen over rentabiliteit overheids-techniekpromotie

“Wat is uw mening over de opinie dat de vele geïnvesteerde miljoenen van de overheid in het onderwijs en werk om techniek aantrekkelijker te maken niet hebben geholpen?”Dat is één van de vragen die de Kamerleden Jan Jacob van Dijk en Jack Biskop (allebei CDA) hebben ingediend bij minister Ronald Plasterk (PvdA).

De Kamervragen, 6 in totaal, verwijzen naar het vorige week gepubliceerde onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat er in Nederland momenteel méér bèta’s worden opgeleid dan de markt kan absorberen. “Kunt u aan de Kamer uitleggen hoe het kan dat met name bèta’s uit het wetenschappelijk onderwijs hierdoor getroffen worden?”, zo luidt een van de andere vragen.

Maar de opinie in kwestie betreft met name het functioneren van het Platform Bèta Techniek. “Resultaten zijn nauwelijks aan te wijzen. Toch gaan er miljoenen naartoe en prijst het platform zichzelf de hemel in”, aldus het Hoger Onderwijs Persbureau in een vernietigend stukje dat deze week in enkele universiteitskranten verschijnt.

Het persbureau moet toegeven de totale instroom van studenten in bètatechnische studies in het hoger onderwijs sinds 2000 met 16,2 procent is gestegen. Maar het bestrijdt wél dat dat de verdienste van het Platform Bèta Techniek was. Het totale aantal studenten (dus inclusief dealfa’s en de gamma’s) is namelijk net zo hard gestegen: 16,7 procent aan de hogescholen en 15,9 procent aan de universiteiten.

“Geen woord hierover van het platform, terwijl de bèta’s die daar werken toch in staat zouden moeten zijn om hun eigen cijfers te relativeren”, aldus HOP-redacteur Bas Belleman.

Ook valt het op dat de bèta-opleidingen met het beste arbeidsmarktperspectief nou net niet degenen zijn waar het platform de meeste reclame voor maakt.

Vorig jaar ging er 68,6 miljoen euro naar het Platform Bèta Techniek. Het ministerie van OCW heeft overigens al aangekondigd dat daar vanaf 2011 14 miljoen van af gaat.

bron: OCW, HOP

Onderwerpen