Experts: angst voor notenallergie neemt absurde vormen aan

De angst dat schoolkinderen worden blootgesteld aan voedingsmiddelen waar ze allergisch voor zijn, is zó ver doorgeslagen dat het op massahysterie begint te lijken. Dat stelt medisch socioloog Nicolas Christakis (Harvard Medical School) binnenkort in het British Medical Journal.

De melding dat een Amerikaanse schoolbus onlangs is geëvacueerd en ontsmet nadat op de vloer een pinda was aangetroffen, deed volgens de Britse omroep BBC voor Christakis de deur dicht.

Christakis ontkent niet dat notenallergie bestaat en ernstig kán zijn. Maar volgens hem zijn de tegenmaatregelen zwaar overdreven als je bedenkt dan in de VS slechts 150 sterfgevallen en 2000 ziekenhuisopnames per jaar worden gemeld voor alle voedselallergieën samen.

Volgens hem zijn er in de VS steeds meer scholen die zichzelf ‘notenvrij’ verklaren en een absoluut verbod instellen op pindakaas, thuisgebakken koekjes en alle andere voedingsmiddelen waar geen gedetailleerde lijst van ingrediënten bij zit. Sommigen vragen zelfs aan bezoekers om bij binnenkomst hun handen te wassen voor het geval dat er allergenen aan zijn blijven hangen.

Christakis herkent in deze buitenproportionele bangmakerij nogal wat symptomen van ‘mass psychogenic illness’ (MPI), de medisch correcte term voor het verschijnsel dat gezonde mensen zichzelf ineens allemaal ziek gaan voelen terwijl er niets aan de hand is.

De BBC heeft commentaar gevraagd aan John Collard, klinisch directeur van Allergy UK. Die bevestigt dat het in het Verenigd Koninkrijk dezelfde kant op dreigt te gaan. Volgens hem vertonen de meeste mensen met een voedselallergie slechts milde symptomen. Ook word allergie vaak verward met een ongevaarlijke voedselintoleratie. Maar intussen zijn er steeds meer ouders die hun kinderen niet naar een verjaarspartijtje durven te laten gaan uit vrees dat ze daar een allergie oplopen.


bron: BBC News

Onderwerpen