Amerikaanse onderzoekers hebben een hechtpleister uitgevonden die goed blijft zitten maar wel heel gemakkelijk is los te trekken. Vooral gezond voor de tere babyhuid, schrijven ze in PNAS.

Nu worden die babyhuidjes nog gemakkelijk beschadigd bij het lostrekken, omdat het huidoppervlak beter aan de lijm hecht dan aan de onderliggende huidlagen. Zou je de sterkte van de lijmlaag hieraan aanpassen, dan blijft de pleister waarschijnlijk niet zitten. Wellicht is daarom geen specifieke babytape op de markt en moeten de kleintjes het met dezelfde industrial strength-producten doen als volwassenen.

Jeffrey Karp en collega’s van Brigham and Women’s Hospital hebben nu het idee gehad om tussen de pleister en de lijmlaag een derde laag aan te brengen. Dankzij een laserbehandeling gedraagt die tussenlaag zich anisotroop.Afschuifspanningen parallel aan de pleister vangt hij heel goed op, maar tegen krachten loodrecht op het oppervlak is hij niet bestand.

Met andere woorden: de pleister rekt mee met de huid zonder los te laten. Maar trek je loodrecht op de huid, dan komt hij los met achterlating van de lijmlaag.

Volgens de bedenkers is dat laatste geen probleem. De lijm is achteraf gemakkelijk weg te krijgen door er voorzichtig met de vinger overheen te rollen. En dat gaat veel gemakkelijker bij een intacte laag dan wanneer er alleen wat restjes achterblijven, zoals bij traditionele pleisters.

De laserbehandeling heeft het voordeel dat je de mechanische eigenschappen van de tussenlaag vrij nauwkeurig kunt instellen. Nadeel zal wel zijn dat het voor huis,-tuin- en keukenpleisters veel te duur is.

bron: Brigham and Women’s Hospital

Onderwerpen