Leids biotechnologiebedrijf Pharming is met name door verkoop van haar medicijn Ruconest in de Verenigde Staten winstgevend geworden. Dat heeft ertoe geleid dat Pharming flink is gaan investeren, valt te lezen in het Financieel Dagblad.

Om te beginnen koopt Pharming de licentie voor € 7,5 miljoen terug die ze verstrekt heeft aan het Zweedse Sobi. Daarmee kan het Nederlandse bedrijf in zestig landen het medicijn – een recombinante menselijke C1-esteraseremmer die is goedgekeurd voor de behandeling van acute erfelijke angio-oedeemaanvallen – gaan distribueren.

Ruconest wordt geproduceerd door genetisch gemanipuleerde konijnen waarbij je het medicijn wint uit de konijnenmelk. Vanwege de groeiende vraag naar Ruconest wil Pharming daarom meer konijnenboerderijen openen.

Andere wensen zijn om meer toepassingen voor Ruconest te vinden (angio-oedeem is nu de enige target), om te onderzoeken of het productieproces ook in koeien kan (meer melk en dus meer medicijn), een eigen Nederlandse fabriek, en het kopen van nieuwe, veelbelovende medicijnen.