De Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica gaat dit jaar naar Berkeley-onderzoeker Jennifer Doudna. Niet vanwege de uitvinding van de genkniptechniek CRISPR-Cas9, die haar wereldberoemd heeft gemaakt, maar vanwege haar eerdere baanbrekende onderzoek naar structuur en werking van RNA.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde gaat naar de Britse bioloog Steve Jackson, voor zijn fundamentele onderzoek naar DNA-herstel in menselijke cellen en de toepassing van die kennis in kankermedicijnen. De Heinekenprijzen gelden als de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland; ze worden eens in de twee jaar uitgereikt en er zit $ 200.000 per laureaat aan vast.

De Europese Onderzoeksraad heeft een ERC-grant van € 2,5 miljoen euro toegekend aan Gert Desmet. De Brusselse analyticus (zie het interview in dit nummer) wil het bedrag gebruiken om vloeistofchromatografiekolommen dusdanig te optimaliseren dat je er alle moleculen in het menselijk lichaam mee kunt isoleren. Nu lukt dat maar met zo’n tienduizend verbindingen, terwijl er honderdduizenden zijn.

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen zijn onder meer de Delftse aerosol-expert Jan Marijnissen en de Utrechtse farmacoloog Berend Olivier benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Jan Visser, hoofd van het bioanalyselab bij de afdeling farmacie van de RUG, werd ridder in de orde van Oranje-Nassau.

NKI-onderzoeker Anton Berns is benoemd tot ‘foreign member’ van de prestigieuze Amerikaanse National Academy of Sciences. Berns, die vooral bekend is vanwege zijn onderzoek naar oncologische muismodellen, is daar nu het tiende in Nederland werkzame lid. In totaal heeft de NAS nu bijna 440 buitenlandse en 2.2.50 Amerikaanse leden, waaronder zo’n tweehonderd Nobelprijswinnaars.