Zijgroepen plakken selectief aan eerste koolstofatoom

Alléén zijgroepen zetten aan het eerste aminozuur in een peptide en de andere aminozuren met rust laten. Dat is mogelijk met een nieuwe methode, beschreven door Canadese McGill-universiteit in een open access artikel in PNAS.

De onderzoekers kunnen met hun reagentia selectief zijgroepen zetten aan het koolstofatoom van het N-terminale aminozuur glycine. Tot nu toe was dat lastig, omdat reagentia ook de koolstofatomen op andere aminozuren aanpakken. Met de nieuwe beschermgroep kun je makkelijker arylglycines te produceren, die tussenproducten vormen in de synthese van antibiotica.

De onderzoekers zetten eerst een p-methoxyfenylbeschermgroep aan de het stikstofatoom van de glycine, en koppelden daarna alkyl- of arylgroepen aan het eerste koolstofatoom naast de stikstof, met koperbromide als katalysator.

Toen dat lukte, probeerden ze hun methode ook uit op di- en tripeptiden. De methode bleek ook selectief het koolstofatoom van de eerste glycine te voorzien van een zijgroep, bij een temperatuur van 100 graden en een reactietijd van maximaal 12 uur.

De methode maakt het mogelijk om tijdens de peptidesynthese tussendoor meteen een zijgroep aan je aminozuur te zetten, zodat je dat niet van tevoren hoeft de synthetiseren of te kopen.

Bron: McGill University

Onderwerpen