Farmagiganten willen televisie gaan maken

Procter&Gamble, Pfizer, Novartis en Johnson&Johnson willen samen een digitaal, interactief tv-kanaal met medisch nieuws opzetten. Naar eigen zeggen moet het burgers en patiënten in staat stellen om betere keuzes te maken. Maar volgens de Britse krant The Guardian is het eerder een creatieve manier om het Europese verbod op geneesmiddelenreclame te omzeilen.

De Guardian heeft een proefuitzending van het ‘European Patient Information Channel’ in handen gekregen. Die laat een heer in witte jas zien die met een vrouwelijke patiënt praat over borstkanker. “Er zijn vele nieuwe behandelingen beschikbaar”, zo luidt de boodschap, waarna de kijker de mogelijkheden kan aanklikken aan de rand van het beeldscherm.

De initiatiefnemers hebben het tv-plan al voorgelegd aan de Europese Commissie. Die bestudeert momenteel de wenselijkheid van een versoepeling van de reclameregels. In de VS is adverteren voor medicijnen allang toegestaan, hetgeen zeer bevorderlijk voor de verkoop blijkt te zijn. Het effect op de volksgezondheid is volgens tegenstanders echter dubieus.

bron: The Guardian

Onderwerpen