Overactieve hippocampus voorspelt kans op alzheimer

Via MRI-scans kan bij jongeren eenvoudig worden aangetoond of ze een gemuteerde versie van het gen ApoE4 dragen en dus een sterk verhoogde kans om ooit de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dat melden Britse onderzoekers deze week in PNAS.

Bekend was al dat dragers van één kopie van ‘fout’ ApoE4 een viermaal hogere kans op alzheimer hebben. Bij mensen met twee kopieën scheelt het zelfs een factor 10. Overigens is de kans dan nog steeds zó klein dat zelfs van die laatste categorie slechts een minderheid ooit echt gaat dementeren.

De onderzoekers van Oxford University en Imperial College (London) hebben nu ontdekt dat dragers van de mutatie tevens een permanent verhoogde activiteit van de hippocampus vertonen. Dat is zelfs op 20-jarige leeftijd al te meten, zo blijkt uit een onderzoek waarvoor 36 kerngezonde vrijwilligers in de leeftijdsgroep 20-35 jaar zijn gescand.

Heel voorzichtig wordt al gesuggereerd dat dementie iets met een totaal versleten hippocampus te maken zou kunnen hebben.

De waarde van de ontdekking is nog onduidelijk. Wellicht is het een eerste stap in de richting van een meetmethode die écht accuraat voorspelt of iemand alzheimer zal krijgen.

bron: BBC News, Imperial College

Onderwerpen