Het Japanse farmaconcern Takeda staat op het punt om een deel van de R&D van MSD (voorheen Organon) in Oss over te nemen, inclusief 700 of meer onderzoekers. Er zou al een contract zijn getekend, zo heeft het Brabants Dagblad ‘uit betrouwbare bron’ vernomen.

De concurrerende krant BN De Stem weet er nog aan toe te voegen dat de overname door Takeda ook inhoudt dat de plannen voor een ‘science park’ in Oss kunnen doorgaan. Daar zou dan het restant van de Organonwerknemers aan de slag kunnen blijven. Het bericht suggereert dat haalbaarheidsstudies hebben uitgewezen dat zo’n science park alleen kans van slagen heeft wanneer er tenminste één groot farmaconcern actief is, en niet alleen maar kleine bedrijfjes.

 

Volgens beide kranten komt het nieuws aanstaande dinsdag (15 februari) naar buiten. Verwacht wordt echter dat dan alleen de ondernemingsraad volledig op de hoogte wordt gebracht, op voorwaarde van strikte geheimhouding. De rest van de wereld krijgt hooguit te horen dát er een intentie tot overname is.

 

De toekomst van Organon is onzeker sinds afgelopen zomer. Toen kondigde eigenaar MSD, de Europese tak van het Amerikaanse Merck-concern, aan dat de R&D-afdeling volledig dicht zou gaan. Na lang aandringen van diverse kanten bleek het concern bereid om eerst naar een koper te zoeken, en anders de ombouw naar een ‘science park’ voor beginnende lifesciencebedrijfjes te ondersteunen.

 

Oorspronkelijk was beloofd dat er eind december duidelijkheid zou zijn, maar vlak daarvoor werd uitstel gevraagd tot half februari. Op dat moment werd de naam Takeda al genoemd, met name door Omroep Brabant. Maar niemand wist hoeveel waarde daaraan moest worden gehecht. Achteraf lijkt dat gerucht dus toch te kloppen.

 

Aanstaande dinsdag weten we misschien wat meer.

 

bron: Brabants Dagblad, BN De Stem

Onderwerpen