Koeien boeren misschien wel een kwart minder broeikasgas als je hun voer kruidt met oregano. Een uitkomst voor organische agrariërs die andere emissiereductiemethodes onvoldoende of ontoelaatbaar vinden, claimen Deense onderzoekers.

Oregano (eigenlijk wilde marjolein, Origanum vulgare) bevat relatief veel essentiële oliën en heeft een antimicrobieel effect. Het zou het microbioom in de pens dusdanig moeten bijstellen dat de methaanproductie afneemt. Ook zijn er aanwijzingen dat het vetzuurgehalte van de melk er op vooruit gaat.

Zojuist is in Aarhus een vierjarig project van start gegaan. Om te beginnen worden koeien in gasdichte stallen geplaatst om te testen of de methaanproductie echt afneemt als je ze oregano voert.

Ook wordt onderzocht of je door kruising een oreganovariant kunt kweken met een hoger oliegehalte, of je het moet toedienen als hooi of als kuilvoer, en in hoeverre je oregano op grote schaal ‘organisch’ kunt telen.

Uiteindelijk hoopt projectleider Kai Grevsen men milieubewuste consumenten te verleiden met nieuwe, ‘biologische’, emissie-arme zuivelproducten.

Op voorwaarde uiteraard dat koeien überhaupt oregano lusten.

bron: Aarhus University