Als eerste bedrijf ter wereld gaat het Nederlandse Ofinext op grote schaal wietolie produceren voor medicinaal gebruik. Ofinext is een samenwerking tussen het Groningse Ofichem en het Wageningse Phytonext, die beiden al jaren een opiumontheffing hebben voor onderzoek naar cannabisextracten.

Doordat er geen cannabisolie op grote schaal wordt geproduceerd, zijn veel apotheken genoodzaakt om het zelf op kleine schaal te maken, wat een relatief duur proces is. Een alternatief is de illegale handel, maar de kwaliteit en het effect zijn dan onvoorspelbaar, waardoor veel patiënten toch kiezen om cannabis te blijven roken.

De joint venture heeft plant-identieke wietolie ontwikkeld en gaat dit op grote schaal onder farmaceutische condities en strenge regelgeving (Good Manufacturing Practice) produceren. Met een speciale extractietechnologie en op lage temperatuur blijft afbraak van de actieve stoffen achterwege en behoud je zo het gehele spectrum aan extracten.

De extracten kun je ook verwerken tot verschillende toedieningsvormen en hebben minder bijwerkingen en hogere effecten. Zo wordt het roken van cannabis overbodig. De productie van de wietolie zal eind dit jaar een feit zijn.