Twijfel aan klimaatmodellen gevolg van meetfout

Een raadselachtige daling van de zeewatertemperatuur met 0,3 graden Celsius, rond het jaar 1945, blijkt helemaal niet te hebben plaatsgevonden. Tot opluchting van veel klimaatdeskundigen blijkt het een kwestie van meetmethoden te zijn, zo melden Britse en Amerikaanse onderzoekers in Nature.

Met bestaande klimaatmodellen was de daling niet verklaarbaar. Van buitengewone natuurverschijnselen zoals vulkaanuitbarstingen of uit de hand gelopen El Nino’s, die het zeewater hadden kunnen laten afkoelen, was rond 1945 geen sprake.

De grap blijkt nu te zijn dat tijdens de Tweede Wereldoorlog scheepsbemanningen nauwelijks aan temperatuurmetingen toe kwamen. Alleen de Amerikanen deden het nog wel eens. Zij maten de temperatuur van de koelwaterinlaat, in een warme machinekamer. Daardoor vielen hun metingen altijd net iets te hoog uit.

In 1945 gingen ook de Britten weer metingen doen. Maar zij gooiden een emmer aan een touw over de reling om een monster te nemen. Alleen al door verdamping koelde dat water een beetje af terwijl de emmer weer omhoog werd gehesen. Gevolg: de gemiddeld gemeten temperaturen daalden.

In de logboeken werd alleen de gemeten temperatuur aangetekend, niet de meetprocedure. Vandaar dat niemand het verschil ooit heeft opgemerkt.

bron: naturenews

Onderwerpen