iPhone-programma geeft nabijheid uitbraken aan

Voortaan kun je op je iPhone zien of je ergens rondloopt waar de iNfluenza, de Q-koorts of het West Nijl-virus heerst. Het ‘Outbreaks near Me’-programma, ontwikkeld door onderzoekers van het MIT Media Lab en Children’s Hospital Boston, is vanaf nu gratis te downloaden.

Het programma biedt bovendien de mogelijkheid om nieuwe uitbraken zelf door te geven en op de kaart te laten zetten, warbij alle andere gebruikers in jouw buurt meteen worden gewaarschuwd.

De software belt in bij HealthMap, een al langer bestaande online-database waarin informatie wordt verzameld over wereldwijde uitbraken van alle mogelijke infectieziektes bij mensen en dieren. Die was al gekoppeld aan Google Maps om zoeken op locatie gemakkelijk te maken. De iPhone-variant verhoogt de toegankelijkheid verder.

De dichtheid van de informatie verschilt per land: in de VS is de kaart tamelijk gedetailleerd, terwijl voor Nederland en België alleen een paar meldingen op landelijk niveau zijn te vinden die zó uit de media zijn geplukt. Maar daar kunnen gebruikers natuurlijk zelf wat aan doen.

bron: Children’s Hospital Boston


Onderwerpen