Thalidomide.

In de VS woedt een juridische strijd rond de vraag of een ‘Softenon-baby’ ook maar één misvormd armpje kan hebben in plaats van twee. Of misschien zelfs nul misvormde armpjes. Luidt het antwoord ‘ja’, dan is het aantal slachtoffers van dit geneesmiddel wellicht veel groter geweest dan iedereen dacht, meldt de nieuwsredactie van Nature.

De rechtszaak in Philadelphia komt op de kop af 50 jaar na de ontmaskering van Softenon (thalidomide) als teratogeen middel. Indertijd werd het middel in Europa op grote schaal voorgeschreven aan zwangere vrouwen, tegen de misselijkheid. Het leidde tot de geboorte van duizenden misvormde baby’s, met veel te kleine ledematen als belangrijkste symptoom.

In de VS leek het aantal slachtoffers zeer beperkt. Thalidomide was daar nooit officieel op de markt toegelaten, en het leek er op dat het vrijwel alleen was gebruikt door vrouwen die het in het buitenland te pakken hadden gekregen. Maar onlangs kwam aan het licht dat een voorganger van farmagigant GlaxoSmithKline wel degelijk een grote klinische test met het middel heeft uitgevoerd in de VS. En drie bedrijven die inmiddels zijn opgegaan in een andere farmagigant, Sanofi-Aventis, zouden op grote schaal gratis monsters hebben uitgedeeld aan 1.200 huisartsen.

De vraag is nu of de Amerikanen, die GSK en Sanofi voor de rechter hebben gesleept, echt Softenon-baby’s zijn of slachtoffer van iets anders. En een complicatie daarbij is dat 9 van de 13 maar één misvormd armpje hebben, terwijl altijd is aangenomen dat een echte Softenon-baby aan beide zijden is misvormd.

Volgens de klagers is dit nooit goed wetenschappelijk uitgezocht. Ze verwijzen naar een Schotse studie die 2 jaar geleden in PNAS verscheen. Daarin wordt gemeld dat je inderdaad kuikens met één misvormde vleugel kunt kweken wanneer je ze in het ei met thalidomide injecteert. Volgens auteur Neil Vargesson kan dat net zo goed aan de manier van injecteren liggen, maar dat hoeft niet.

Het kan zelfs zijn dat er slachtoffers bestaan met een ander, nog onbekend soort Softenon-schade, terwijl al hun ledematen er volkomen normaal uitzien.

Hoe de rechtszaak afloopt, is niet te voorspellen.

bron: naturenews

Onderwerpen