De Nederlandse joint-venture Xycle gaat een fabriek bouwen om per jaar twintigduizend ton plasticafval een nieuw leven te geven.

Dat meldt Xycle in een persbericht. De start van de bouw in de Rotterdamse Europoort staat gepland voor het laatste deel van 2022 en moet een jaar later operationeel zijn. De joint-venture – die uit NoWit, Patpert Teknow Systems en Vopak bestaat – kijkt naar plastic afval dat je niet op mechanische manier kunt recyclen, wat normaal gesproken wordt verbrand of gedumpt.

Na veertien jaar zijn ze erin geslaagd om dat soort afval onder andere door pyrolyse om te zetten in bouwstenen van hoge kwaliteit. In een zuurstofarme omgeving verhitten ze het plastic, waardoor het niet verbrand, maar uit elkaar valt in kleinere stukken (depolymeriseren). Ongeveer 80% wordt pyrolyseolie, 5% afvalwater en char. De overige 15% wordt syngas of pyrolysegas met één tot en met vier koolstofatomen. Dit syngas gebruikt het bedrijf voor de benodigde energie voor het pyrolyseproces en is op die manier zelfonderhoudend. In de komende jaren wil Xycle nog meer fabrieken openen om zo tussen de tachtig- en honderduizend ton plastic te recyclen.