Geoxideerde LDL-variant nóg slechter voor je hart

Oxycholesterol is nog veel slechter voor hart en bloedvaten dan gewone ‘slechte’ cholesterol, en het is dus hoog tijd dat het grote publiek dat gaat beseffen. Dat stelden wetenschappers uit Hong Kong vorige week tijdens het nazomercongres van de American Chemical Society.

Oxycholesterol is een geoxideerde vorm van LDL-cholesterol. Het wordt onder meer gevormd wanneer vethoudend voedsel wordt verhit; ‘fast food’ is dan ook een van de beste manieren om het binnen te krijgen.

Er waren al meer aanwijzingen dat oxycholesterol schadelijk is. Maar Zhen-Yu Chen en collega’s (Chinese University of Hong Kong) claimen nu dat ze het voor het eerst echt goed hebben uitgezocht. Ze voerden hamsters met een oxycholesterolrijk dieet, en concludeerden dat het cholesterolgehalte in hun bloed 22 procent hoger werd dan bij een controlegroep die alleen ‘gewone’ cholesterol in zijn voer kreeg.

Bij de oxycholesterol-groep slibden bovendien de bloedvaten sneller dicht, en werden de slagaderen minder flexibel.

Volgens Chen zijn de problemen te bestrijden door voedsel te eten dat rijk is aan antioxidanten. Wellicht voorkomen die de oxidatie van cholesterol.

Of statines werken tegen oxycholesterol, zou hij niet weten.

bron: ACS

Onderwerpen