Verhitting drijft bisfenol A uit polycarbonaat

De hoeveelheid bisfenol A die vrijkomt uit een polycarbonaat fles heeft niets te maken met de ouderdom van de fles, en alles met de temperaturen waaraan hij ooit is blootgesteld. Een beurt met kokend water kan het uitlogen met een factor 55 versnellen, zo schrijven onderzoekers van de University of Cincinnati in Toxicology Letters.

Wie zich zorgen maakt over bisfenol A moet zijn drinkflessen dus niet te heet afwassen. Maar dat zo’n fles door de jaren degradeert en daardoor steeds onveiliger wordt is een fabeltje, zo luidt de conclusie.

Bisfenol A oftewel (CH3)2C(C6H4OH)2 is een grondstof voor polycarbonaat. De stof staat bekend als een endocriene disruptor, die het menselijke hormoonstelsel in de war kan sturen. Het is nooit bewezen dat de hoeveelheden, die uit polycarbonaat weglekken, echt schadelijk zijn voor mensen. Maar er zijn wel sterke vermoedens dat met name baby’s te lijden zouden kunnen hebben van bisfenol A uit polycarbonaat zuigflessen.

De groep van Scott Belcher heeft geen zuigflessen onderzocht, maar waterflessen voor sporters. Nieuwe flessen werden vergeleken met maximaal negen jaar oude exemplaren van een klimvereniging. In alle gevallen bleek 0,2 tot 0,8 nanogram bisfenol A per uur vrij te komen. Nadat er kokend water in had gezeten, ging de hoeveelheid echteromhoog naar 8 tot 32 nanogram per uur.

bron: University of Cincinnati, USA Today

Onderwerpen