Organicus laat zien hoe simpel relikwie is na te maken

Leg een stuk linnen over een student. Wrijf het stevig in met een iets aangezuurd rood pigment. Verouder het resultaat kunstmatig door het beurtelings te wassen en in een oven te leggen. Voeg nog wat bloedvlekken, brandgaten en andere beschadigingen toe, en klaar is je eigen Lijkwade van Turijn. Dat vertelt Luigi Garlaschelli, hoogleraar organische chemie aan de Università di Pavia (Italië) aan alle media die het horen willen.

Volgens Garlaschelli is hiermee zo’n beetje bewezen dat de echte lijkwade óók een vervalsing is.

De originele lijkwade, die wordt bewaard in de Kathedraal van Johannes de Doper in Turijn, vertoont een vlekkenpatroon dat bijzonder sterk doet denken aan een negatiefbeeld van Jezus van Nazareth. Volgens veel gelovigen heeft diens lichaam er inderdaad in verpakt gezeten tussen de kruisafname en de wederopstanding.

Anderen vermoeden eerder dat de lijkwade in de Middeleeuwen is vervaardigd teneinde pelgrims geld uit de zak te kloppen. Dat laatste is ook het officiële standpunt van het Vaticaan.

In 1988 is een koolstofdatering gedaan, die suggereerde dat het linnen van de lijkwade inderdaad rond het jaar 1300 na Christus is vervaardigd. Maar een hoop gelovigen houden nog steeds vol dat die datering fout moet zijn geweest of dat per ongeluk een monster is genomen uit een stuk dat er later ter reparatie is ingezet.

Garlaschelli heeft nu laten zien dat je met technieken, die in de Middeleeuwen al beschikbaar waren, inderdaad zo’n lijkwade kunt fabriceren.

Hij ziet de bui intussen al hangen: “Als ze niet willen geloven in een koolstofdatering dor ’s werelds beste laboratoria, dan zullen ze mij zéker niet geloven.”

bron: Reuters, de Volkskrant

Onderwerpen