Gebrek aan subsidie nekt project in Sas van Gent

In Sas van Gent komt voorlopig géén fabriek voor tweede generatie bio-ethanol. Initiatiefnemer Nedalco zet de plannen in de ijskast totdat er meer duidelijkheid is over het Europese biobrandstoffenbeleid.

Op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant zegt manager bedrijfsontwikkeling Mark Woldberg te vrezen dat het nog zeker anderhalf jaar duurt voordat de overheid meer duidelijkheid geeft. “We zien nog steeds waarde in dit project, maar pas als er meer helder is, gaan we er weer mee verder.”

Het bericht komt niet echt als een verrassing. De beslissing om te gaan bouwen was al uitgesteld.

De tweede-generatiefabriek moest ethanol produceren uit afval van buurman Cargill en andere niet-eetbare biomassa. Dat zou gebeuren met enzymtechnologie die aan de TU Delft is ontwikkeld.

De nieuwbouw zou 150 miljoen kosten, en Nedalco rekende er op dat de overheid daar 40 miljoen van zou betalen. Den Haag wil echter slechts 11,6 miljoen subsidie ophoesten, en op die manier krijgt Nedalco het plaatje naar eigen zeggen niet rond. Alternatieven, zoals regelgeving die het bijmengen van tweedegeneratie-ethanol aantrekkelijker maakt, bleken ook niet tijdig rond te breien, onder meer omdat Brussel dwarsligt.

Overigens heeft Nedalco nog wel plannen om de capaciteit van de bestaande consumptie-alcoholfabriek in Sas van Gent op te voeren van 0,4 tot 1,0 miljoen hectoliter per jaar. Over dat projec, dat helemaal losstaat van de bio-ethanol, is volgens Woldberg echter nog geen definitief besluit genomen.

bron: PZC , Nedalco

Onderwerpen