AkzoNobel zegt te hebben bedacht hoe je zout kunt maken met de helft minder natrium, zonder dat het anders smaakt. Om te beginnen gaat men er het bakkerijwezen mee bestoken, zo blijkt uit een persbericht.

Het bedrijf haakt daarmee handig in op de recente paniekverhalen over Nederlanders die te veel zout eten. Het natriumarme zout is niet echt nieuw, maar tot nu toe is er publicitair nauwelijks mee aan de weg getimmerd.

In plaats van alleen maar natriumchloride bevat het ‘Suprasel Loso OneGrain’-zout een mix van natrium- en kaliumchloride, plus een paar procent gistextract om de nare bittere nasmaak van kaliumchloride weg te werken.

De belangrijkste innovatie lijkt te zijn dat die ingrediënten vermengd worden vóórdat er zogeheten ‘OneGrain’-korrels van worden gemaakt. Korrelvormige ingrediënten door elkaar gooien is uiteraard gemakkelijker, maar volgens AkzoNobel gaat zo’n mengsel tijdens de verwerking iets te snel klonteren. Bovendien kun je, als je toch bezig bent, de ‘OneGrain’-korrels precies even groot maken als gewone zoutkorrels, zodat ze zich in de bakkerij-apparatuur ook precies hetzelfde gedragen.

Behalve in brood, heeft men het natriumarme zout ook al uitgeprobeerd in kaas en in instant-kippensoep. Of het daar ook al op commerciële schaal in wordt verwerkt, is niet duidelijk.

bron: AkzoNobel

Onderwerpen