In de VS zijn nanodeeltjes bedacht die verse voedingswaren gedurende 3 weken kunnen beschermen tegen Listeria-besmetting. Dat betekent dat je je eten veel langer kunt bewaren, zo schrijven Yuan Yao en Arun Bhinia (Purdue University) in het Journal of Controlled Release.

Ze werken al aan varianten die andere beruchte voedselpathogenen bestrijden, zoals Salmonella en E.coli O157:H7.

 

Het idee is om het oppervlak van de deeltjes te coaten met natuurlijke antimicrobiële peptiden, zoals nisine. Die worden al heel lang gebruikt als conserveermiddel, maar als je ze zó op het voedsel sproeit zijn ze na een paar dagen uitgewerkt. Zolang ze op zo’n nanodeeltje zitten blijven ze echter intact, en het idee is nu dat er een evenwicht ontstaat tussen vrij en gebonden nisine waarbij dat vrije nisine voortdurend wordt aangevuld totdat er geen gebonden nisine meer over is.

 

De kunst is uiteraard om de binding tussen nanodeeltjes en nisine zó in te stellen dat het evenwicht optimaal is.

 

De nanodeeltjes zijn bolletjes van fytoglycogeen, een sterk vertakt polysaccharide dat wordt gewonnen uit zoete mais. Om de juiste binding te krijgen met nisine, dat deels hydrofoob is en tegelijk positief geladen, modificeerde Yao het oppervlak via beta-amylolyse en substitutie van eindgroepen door octenylsuccinaat.

 

Proeven lieten zien dat deze strategie inderdaad werkt. Volgens Yao laten berekeningen zien dat je de nisineconcentratie gedurende 21 dagen op peil moet kunnen houden.

 

bron: Purdue

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • phyto

    PDF, Bestandsgrootte 33.73 kb

Onderwerpen