Met koolstofnanobuisjes kun je beschermende kleding ongekend ‘ademend’ maken. Ideaal voor regenkleding maar ook voor militaire uniformen die beschermen tegen biologische en chemische oorlogsvoering, meldt het Lawrence Livermore-lab van de Amerikaanse overheid.

Het gaat dan om buisjes met een inwendige diameter van maximaal 5 nm, die je inbouwt in flexibele kunststof die zelf niets doorlaat.

In Advanced Materials meldden Francesco Fornasiero en collega’s onlangs dat het transport van watermoleculen door zulke nanobuisjes, onder invloed van een concentratieverschil, meer dan tien keer zo snel verloopt dan je op grond van klassieke diffusievergelijkingen zou verwachten. Dat is wel eens eerder waargenomen en er is ook wel eens een theoretische verklaring voor gegeven, maar het effect lijkt nog groter te zijn dan de onderzoekers hadden verwacht.

Die buisjes hebben bovendien het voordeel dat virussen fysiek te groot zijn om er doorheen te kunnen, zodat de biologische bescherming alvast is geregeld.

Zenuwgassen en andere chemische strijdmiddelen kunnen er wél door. In een persbericht meldt het lab dat men die wil tegenhouden door aan de buitenste uiteinden van de buisjes functionele groepen te hechten, die bij contact met verdachte moleculen direct de toegang afsluiten. Ademen doet het textiel dan niet meer, maar ja.

Een tweede mechanisme zou er dan vervolgens voor moeten zorgen dat de buitenste laag van het textiel afbladdert, inclusief strijdgas. Maar of dat een serieus plan is of alleen een proefballonnetje, valt uit het persbericht niet op te maken.

bron: LLNL