Principe voor het eerst in vivo uitgeprobeerd

Aan de University iof Texas zijn koolstofnanobuisjes geïnjecteerd in levertumoren van levende konijnen. Met radiogolven werden de buisjes daarna gedurende twee minuten dusdanig verhit dat de kankercellen afstierven. Gezond weefsel in de omgeving had er nauwelijks last van, zo rapporteren de onderzoekers in het tijdschrift Cancer.

De techniek was al eerder in vitro uitgeprobeerd in celkweekjes, maar voor zover bekend is het voor het eerst dat het in proefdieren is gelukt.

Nieuw is ook om er radiogolven voor te gebruiken. Eerder onderzoek maakte gebruik van nabij-infraroodlicht. Dat wordt door nanobuisjes zeer sterk geabsorbeerd terwijl levend weefsel er geen last van heeft. Het nadeel is alleen dat zulk licht maar tot een paar centimeter onder de huid komt.

Radiogolven dringen veel dieper door. Die hebben echter weer het nadeel dat niemand tot nu toe precies heeft kunnen achterhalen waarom nanobuisjes er zo heet van worden.

Op de NatureNews-website is al een commentaar binnengekomen van iemand die hoopt dat deze therapeutische nanobuisjes na afloop grondig uit het lichaam van de patiënt kunnen worden verwijderd, want je weet het maar nooit met al die achtergrondstraling: “Ik word liever niet gezapt door de antenne van het busje van het tv-journaal.”

bron: naturenews

Onderwerpen