Software maakt meccano-onderdelen uit zelfassemblerend DNA

Duitse en Amerikaanse onderzoekers hebben een strategie ontwikkeld om nano-onderdeeltjes in alle mogelijke driedimensionele vormen te creëren uit parallelle DNA-spiralen. Met speciale grafische software kunnen ze precies bepalen welke DNA-sequenties je nodig hebt om de gewenste vorm te krijgen, zo melden ze in Science.

Het is lang niet de eerste publicatie over de kunst van ‘nano-origami’. Maar een complete toolbox met meccano-achtige onderdelen op nanoschaal is wél nieuw.

De vormen bestaan uit dubbele spiralen, gebuideld in een honingraatpatroon. Via fosfaat-crosslinks worden ze bij elkaar gehouden. Aan de hand van de plekken, waar die bruggen zich kunnen vormen, assembleren ze zichzelf.

De kunst is vervolgens om bij bepaalde strengen in de bundel een of meer basenparen weg te laten of extra toe te voegen, zodat het geheel krom trekt. De scherpste knik, die je zo kunt maken, heeft een straal van 6 nanometer.

De verschillende componenten kun je vervolgens weer aan elkaar laten groeien tot complexere vormen, zoals tandwieltjes en balletjes.

bron: TU München

Onderwerpen