Schoonmaakmiddel maakt proefdieren onvruchtbaar

Om je dierproeven grondig te verknallen moet je je muizenkooien schoonmaken met het verkeerde ontsmettingsmiddel. Voor je het weet zijn je muizen ineens onvruchtbaar, zo waarschuwt Patricia Hunt (Washington State University) in Nature.

Hunt heeft het zelf meegemaakt. Kort nadat ze met haar muizen van Case Western Reserve Medical School naar Washington State was verhuisd, kreeg ze problemen. Bij een experiment werd maar tien procent van de vrouwtjesmuizen zwanger. Veel foetussen gingen in een laat stadium van de zwangerschap dood, en in binnen een paar maanden zag Hunt meer geboortedefecten langskomen dan in 13 jaar bij Case Western.

Massaspectometrisch onderzoek wees uit dat de kooien waren verontreinigd met twee quaternaire ammoniumverbindingen: n-alkyldimethylbenzylammoniumchloride (ADBAC) en didecyldimethylammoniumchloride (DDAC). Beide stoffen zitten in Virex, een in de VS zeer populair schoonmaakmiddel. En ze hopen zich op. Nadat Hunt was overgeschakeld op een ander middel heeft het haar nog maanden gekost om alle Virex-resten uit haar kooien te krijgen.

Hunt hoopt dat iemand nog eens grondig gaat onderzoeken wat de invloed van Virex op mensen is.

bron: Nature


Onderwerpen