Verschil tussen muis en mens wetenschappelijk gedefinieerd

Het genetische verschil tussen muizen en mensen is groter dan men tot nu toe dacht. Eenvijfde van de muizengenen is ontstaan nadat beide soorten zo’n 90 miljoen jaar geleden uit elkaar groeiden, zo valt af te leiden uit het eerste complete muizengenoom dat zojuist door PLoS Biology online is gezet.

Eind 2002 werd ook al met een hoop tamtam een muizengenoom gepubliceerd. Maar dat was een voorlopige versie waar nogal wat gaten in zaten. De nu gepubliceerde genenkaart is wél zo goed als compleet.

Mus musculus blijkt 20.210 genen te hebben, ruim duizend meer dan Homo sapiens. Achteraf heeft de wetenschap zich een beetje op dat verschil verkeken, suggereert co-auteur Leo Goodstadt (MRC Functional Genomics Unit).

Maar volgens zijn collega Chris Ponting (Oxford) blijft de laboratoriummuis een ‘excellent’ model voor onderzoek naar menselijke ziektes.

De muis is na de mens het tweede zoogdier waarvan het genoom tot in detail is opgehelderd. Het onderzoek heeft 10 jaar geduurd en minstens 100 miljoen dollar gekost.

bron: BBC News, PLoS

Onderwerpen