Reclame Code Commissie stelt Milieudefensie gedeeltelijk in het gelijk

Advertenties van Shell waarin wordt gesteld dat het bedrijf milieuvriendelijk bezig is, zijn niet feitelijk onjuist maar wel misleidend geformuleerd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie naar aanleiding van een klacht van Milieudefensie.

De advertentiecampagne bevatte onder meer de zinsnede "Tuinders gebruiken onze CO2 om bloemen te kweken. En ons zwavelafval wordt verwerkt tot supersterk beton" Er zat een afbeelding bij van een fabriek waarbij bloemetjes uit de schoorstenen groeien.

De advertenties verwijzen naar een project waarbij CO2 uit de Shell-vestiging in Pernis via pijpleidingen wordt getransporteerd naar Zuid-Hollandse tuinders. Die gebruiken het gas als bijvoeding voor hun gewassen. Ook loopt er inderdaad een experiment waarbij zwavelhoudend raffinaderijresidu in beton wordt verwerkt.

Het bedrijf moet echter toegeven dat op deze manier nog geen 6 procent van de CO2 uit Pernis wordt hergebruikt.

Milieudefensie claimt dat alleen al het affakkelen van gas bij de oliewinning in Nigeria 60 maal zo veel CO2 genereert als in Zuid-Holland wordt hergebruikt. Ook wordt gesteld dat de zwavel uit de in Pernis verwerkte ruwe olie voor een groot deel niet in cement verdwijnt, maar in bunkerolie voor de zeescheepvaart.

Bij de mondelinge behandeling van de klacht heeft een Shell-woordvoerder zich laten ontvallen dat “het nooit goed is” en Milieudefensie “negatief is en alle initiatieven doodslaat”.

De Reclame Code Commissie heeft nu geoordeeld dat die bloemetjes uit de schoorstenen op zich nog wel kunnen, omdat daarmee een overduidelijk imaginaire wereld wordt geschetst. Uit de reclame-uitingen blijkt echter onvoldoende dat Shell alleen maar een paar voorbeelden geeft van manieren om CO2- en SO2-uitstoot te voorkomen. Bij argeloze consumenten wordt de suggestie gewekt dat alle CO2 en alle zwavelresten worden afgevangen, en dat klopt niet.

Beide partijen kunnen nog in hoger beroep.

Bron: Milieudefensie

Onderwerpen