De methylering van messenger-RNA kan net zo goed worden veranderd als die van DNA. Daar zal dus wel een gloednieuw regelmechanisme voor de genetische expressie achter zitten, schrijven Chuan He (University of Chicago) en collega’s in Nature Chemical Biology.

Tot nu toe was alleen bekend dat in messenger-RNA-ketens altijd wel een paar adeninebasen zitten die gemethyleerd zijn. Alleen wist niemand waarom.

De groep van He heeft nu echter ontdekt dat er een enzym bestaat dat die methylgroepen er van af kan halen. Dat enzym heet FTO, en tot nu toe had niemand echt een idee waar het voor diende. Wel was jaren geleden al vastgesteld dat afwijkingen in het bijbehorende gen op de een of andere manier kunnen leiden tot ernstige obesitas en de bijbehorende diabetes.

De parallel met DNA ligt voor de hand. Daar bepaalt de tijdelijke methylering van sommige basen (in dit geval cytosine) of een gen wel of niet tot expressie komt. Die expressie houdt in dat het gen wordt gekopieerd naar messenger-RNA, dat de code kan overbrengen naar een de eiwitproductie-afdeling van de cel. Dus zal de tijdelijke methylering van dat messenger-RNA ook wel een stimulans of een rem zijn - welk van de twee is nog niet duidelijk, en ook niet wat er precies wordt gestimuleerd of geremd.

He heeft intussen al aanwijzingen dat er meer enzymen zijn die mRNA kunnen demethyleren, en dat hij dus nog maar het topje in beeld heeft van een hele grote ijsberg.

bron: C&EN

Onderwerpen